تستوسترون
تستوسترون یک هورمون جنسی در بدن پستانداران از جمله انسان است. این هورمون آندروژن تولید شده در بیضه مردان و تخمدان زنان است که در مردان در تولید اسپرم، قدرت بدنی، رویش مو و جرم عضلانی و در زنان برای توسعه تخمک و تخمک گذاری نقش دارد. بدون تستوسترون کافی مردان نابارور میشوند. سطح تستوسترون در مردان بالا است و در مردانی که به بلوغ رسیدهاند حدود 20 برابر زنان است.
علائم کمبود تستوسترون در مردان
- کاهش مو
- ناباروری
- پرخاشگری
- پوکی استخوان
- میل جنسی کم
- اختلال در نعوظ
- رشد جنسی ناقص
- بیضههای کوچک
- رشد جنسی تاخیری
دلایل پایین بودن تستوسترون
اعتیاد به الکل
مصرف الکل باعث کاهش هورمون تستوسترون میشود. طبق تحقیقات مصرف الکل سطح تستوسترون را تا 25 درصد کاهش میدهد.
چاقی
چاقی در مردان باعث کاهش ترشح تستوسترون میشود. سطح تستوسترون در مردان چاق 30 درصد کمتر از افراد با وزن طبیعی است و بیش از 70 درصد افراد چاق از اختلال هیپوگنادیسم، که در این بیماری فرد با کمبود غیر عادی سطح تستوسترون مواجه است، رنج میبرند.
بیماری سارکائیدوز
سارکوئیدوز بیماریی گرانولوماتوز سیستمیک است که منشا آن نامعلوم است. در این بیماری در اندامهای بدن انبوهی از سلولهای التهابی تشکیل میشود و سبب ایجاد التهاب در اندامها میشود. سارکوئیدوز سیستم تناسلی مرد را درگیر میکند و میزان تستوسترون کاهش مییابد و سبب ناباروری میشود.
سیروز کبدی
یکی از عوارض عمده بیماری سیروز کبدی، هیپوگنادیسم است که تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی مبتلایان به این بیماری دارد. و با علائمی همچون اختلال در نعوظ و کاهش میل جنسی همراه است. در این بیماری با افزایش شدت بیماری سطح تستوسترون کاهش پیدا میکند.
اختلال در عملکرد غده هیپوفیز
غده هیپوفیز هورمونهای مختلفی را تولید و ذخیره میکند. اختلال در عملکرد این غده باعث کاهش سطح برخی از هورمونها از جمله تستوسترون میشود.
نارسایی کلیه
نارسایی کلیه یک بیماری نسبتا شایع است که در صورت مزمن بودن میتواند سبب ایجاد اختلالات جنسی شود. در برخی موارد نارسایی کلیه منجر به کاهش تستوسترون میشود که علت آن کاهش عملکرد سلولهایی است که تستوسترون تولید میکنند.
دیابت بیماریی است که در افراد مبتلا سطح قند (گلوکز) در خون بالا است. این بیماری عملکرد بدن را مختل میکند. از جمله مشکلات باروری
و جنسی که این بیماری به دنبال دارد کاهش سطح هورمونهای تستوسترون در مردان است.
تشخیص تستوسترون پایین
با انجام آزمایش میزان تستوسترون مشخص میشود. در حالتی که میزان تستوسترون پایینتر از 300 ng/L باشد تشخیص صورت میگیرد.
درمان تستوسترون پایین
برای بالا بردن سطح تستوسترون راههای مختلفی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تزریقات عضلانی با فاصله 2 تا 10 هفته انجام شود.
ژل تستوسترون به داخل بینی زده میشود.
استفاده از مواد مخاطی چسبنده روی دندان
استفاده از چوب تستوسترون
تستوسترون در بدنسازی
معمولا ورزشکاران به دلیل تاثیرات عضله سازی تستوسترون از آن استفاده میکنند. استفاده از تستوسترون بدون دانش کافی عوارضی همچون جوشهای پوستی، ریزش موی سر و کاهش میزان ترشح تستوسترون را به دنبال دارد. مصرف غیر علمی تستوسترون توسط ورزشکاران که سالم هستند دوپینگ محسوب میشود. اگر قصد دارید سطح تستوسترون خود را افزایش دهید بهتر است، بدون اطلاعات کافی اقدام نکنید.
عوارض جانبی آمپول تستوسترون
- آکنه
- خستگی
- ریزش مو
- بیخوابی
- اضطراب
- عصبانیت
- حساسیت
- کلسترول بالا
- فشارخون بالا
- رشد ویژگیهای مردانه در زنان
منابع