دوران شیردهی
دوران شیردهی هم برای نوزاد و هم برای مادر حائز اهمیت میباشد. تغذیه کودک با شیر مادر میتواند به کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماریها در زندگی از جمله بیماریهای قلبی و دیابتی کمک کند و همچنین دوران شیردهی هم باعث از بین رفتن استرس و باعث بهتر شدن سلامتی مادر، مانع از مبتلا شدن به بیماریها میشود. تغذیه از شیر مادر در نوزادان امری غیرارادی است و نام این عمل را رفلکس مکیدن گویند که از این طریق نوزاد قادر به مکیدن و بلعیدن شیر میکند.
معمولاً در شش ماه اول شیردهی میزان افزایش کالری 330 کالری است که علاوه بر کالری مورد نیاز در شرایط غیربارداری میباشد و در شش ماه دوم شیردهی، این میزان به 400 کالری میرسد. اگر در دوران شیردهی رژیم غذایی مناسب داشته باشید ، میتوانید به طور متوسط هر هفته حدود 500 گرم کاهش وزن داشته باشید. تغذیه در دوران شیردهی برای مادر و نوزاد اهمیت ویژه ای دارد . مصرف آب خود را روزانه افزایش دهید ( حدود یک لیتر روزانه ) تا به حد 3 لیتر روزانه برسد .
شیر مادر اصلیترین راه ارتباطی با سلامت نوزاد است یعنی شیر واسطه ای میان مادر و کودک است که اگر نوزاد بیمار شود پزشک با ایجاد تغییراتی در شیر مادر، نوزاد را درمان خواهد کرد.
گروههای غذایی دوران شیردهی:
در دوران شیردهی نیز مادر باید از تمامی گروههای غذایی استفاده کند.
نان، غلات و برنج
شیر، ماست و پنیر
میوهها و سبزیجات
چربیها، روغنها و قندها
گوشت قرمز و سفید، ماهی، حبوبات، تخم مرغ و دانهها
انرژی مورد نیاز مادر در دوران شیردهی از دو طریق تأمین میشود:
رژیم غذایی روزانهی مادر
چربیهای ذخیرهشده در بدن در طی بارداری
مواد غذایی که نباید در دوران شیردهی مصرف شود:
آلو
الکل
ماهی
مرکبات
جعفری
شیر و پیاز
غذاهای ادویه دار
دمنوشهای گیاهی
شیرین کنندههای مصنوعی
در دوران شیردهی مادر از ویتامینها و مکملهایی زیر نظر پزشک معالج خود برای تقویت میتواند استفاده کند.
ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز در دوران شیردهی :
کلسیم:
محتوای کلسیم شیر مادر به رژیم غذایی او بستگی ندارد.
ویتامین دی :
میزان این ویتامین در شیر، بستگی به دریافت مادر و میزان دریافت او از نور خورشید دارد. تمام نوزادان شیرخوار باید روزانه حدود 200 واحد ویتامین دی اضافه از دو ماهگی دریافت کنند.
ید:
مقدار ید موجود در شیر مادر ممکن است که همیشه منعکس کنندهی مصرف غذایی مادر نباشد. وجود نوعی آلایندهی صنعتی به نام پرکلرات ، مانع جذب ید میشود. پرکلرات در شیرمادر و منابع آب یافت میشود.
روی :
نیاز به روی در دوران شیردهی بیشتر از بارداری است. در فرآیند شیردهی طبیعی، محتوای روی شیر مادر در طی اولین ماه های شیردهی به شدت کاهش مییابد و از 3-2 میلی گرم در روز به 1 میلی گرم در روز در سومین ماه پس از تولد میرسد.
منابع