آنفولانزا
آنفلوانزا (Flu) بیماری واگیرداری است که توسط نوعی ویروس آرانای یا بیماری تی از خانواده ارتومیکسوویریده ایجاد میشود. این نوع ویروس براحتی از فردی به فرد منتقل می گردد و در پرندگان و پستانداران بیماری ایجاد میکند. آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که به دستگاه تنفسی که شامل بینی ، گلو و شش ها است حمله می کند که باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد های ناگهانی، درد ماهیچه ها، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. آنفولانزا در اکثر بیماران به خودی خود بهبود پیدا می کند اما بعضی اوقات آنفولانزا و عوارض آن می تواند کشنده باشد.
افرادی با داشتن بیماریهایی چون بیماری قلبی، آسم ، ریوی ، کلیوی ، دیابت ، بارداری و کهنسالی امکان مبتلا شدن افراد به آنفلوانزا را افزایش میدهند و همچنین کودکانی که به علت سیستم دفاعی ضعیف دارند بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند چون این ویروس از طریق تنفس انتقال مییابد و درمکانهای عمومی امکان انتقال بیشتر است و انتقال این آلودگی از انسان به انسان است.
واکسیناسیون آنفولانزا برای گروه های خاص حتما توصیه می شود اما یک فرد جوان، سالم و بدون هیچ بیماری زمینه ای نیازی به واکسن آنفولانزا ندارد چون در صورت ابتلا به بیماری آنفولانزا، آن را به صورت خفیف می گیرد ولی افراد دارای سن بالای ۶۵ سال و دارای بیماری زمینه ای باید واکسن را تزریق کنند چون در صورت ابتلا به آنفولانزا، شاید نیاز به بستری پیدا بکنند.
سه نوع از ویروس آنفولانزا با نامهای آنفولانزاA ، آنفولانزاB ، آنفولانزاC وجود دارد که نوع A در انسان و حیوانات ، نوع B در انسان و پستانداران و نوع C فقط در انسانها دیده شده است.
در افراد زیر احتمال عوارض آنفولانزا زیاد است :
بالغین بیش از 65 سال
افرادی که سیستم ایمنی آنها ضعیف شده است
افراد خیلی چاق که BMI آنها بیشتر از 40 است
کودکان زیر5 سال بخصوص در شیرخواران کمتر از 12 ماه
بانوان باردار و بانوانی که تازه زایمان کرده باشند (کمتر از دو هفته)
بیمارانی که بیماری مزمن دارند مثل آسم ، بیماران قلبی ، کلیوی ، کبدی و دیابت
افراد ساکن در خانه سالمندان یا کسانی که بصورت طولانی در مراکز درمانی بستری هستند
با وجود آنکه واکسن آنفولانزا صد در صد موثر نیست و اولین قدم مبارزه بر علیه آنفولانزا می باشد
علائم شایع آنفولانزا عبارتند از :
سردرد
گلودرد
تب و لرز
لرز وعرق
گرفتگی صدا
گرفتگی بینی
درد عضلات
خستگی و ضعف
سرفه خشک و مقاوم
در کودکان علائم گوارشی مانند استفراغ، اسهال و درد شکمی
در بعضی اوقات ممکن است آنفلوانزا بهطریقی غیرعادی نمود پیدا کند، مثلاً در افراد مسن ممکن است گیجی و پریشانی دیده شود، یا در افراد جوان بهشکل یک نشانگان مشابه سپتیسمی پدیدار شود.
علائم هشدار اضطراری آنفولانزا
گیجی
کنفوزیون
رنج کبود
استفراغ مفرط
تب بالا یا راش
ناتوانی از نوشیدن مایعات
ویروس آنفولانزا از طریق هوا مثل سرفه ، صحبت کردن یا عطسه منتقل می شود. ویروس از طریق تنفس وارد بدن می شود یا از طریق تماس دست با چشم ، بینی یا دهان منتقل می شود. فرد مبتلا یک روز از قبل ظهور علائم بیماری و یک هفته بعد از ظهور علائم ویروس را منتقل می کند.
در افراد جوان و سالم آنفولانزا فصلی اغلب بیماری جدی محسوب نمیشود و آنفولانزا در عرض یک تا دو هفته بهبودی می یابد ولی کودکان و افراد دارای ریسک بالا می توانند به عوارضی زیر مبتلا شوند :
برونشیت
عفونت ریه
مشکلات قلبی
تشدید بیماری آسم
عفونت گوش و سینوزیت
واکسن آنفولانزا میتواند از بسیار از بیماریها و مرگهای ایجاد شده توسط آنفولانزا فصلی جلوگیری کند و البته تاثیرگذاری واکسن آنفولانزا هر سال متفاوت است زیرا سویههای مختلف این بیماری سالیانه تغییر میکند.
در صورتی که به آنفولانزا مبتلا شده اید ، خوردن داروهای آنفولانزا در مراحل اولیه بیماری میتواند به شما کمک کننده باشد و از شدت بیماری کاسته و دورهی درمان آن را کوتاهتر کند. استراحت و نوشیدن مایعات کافی برای بیماران مبتلا به آنفولانزا مفید است. دورهی بیماری آنفولانزا نیز مانند سرماخوردگی باید طی شود تا ویروس آن به صورت کامل از بدن خارج شود.
آنفولانزا در مقایسه با سایر بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی معمولی میزان مرگ و میر بیشتری دارد و حدود ۱/۰ % از افراد مبتلا به این بیماری را میکشد. علائم سرماخوردگی برای مثال گلودرد، آبریزش بینی، سرفه ( احتمالاً خلط دار)، گرفتگی مجاری و تب خفیف است که مشابه علائم آنفولانزا میباشد اما علائم آنفولانزا شدیدتر هستند و دورهی ماندگاری آن بیشتر است و این علائم میتوانند شامل استفراغ، اسهال، و سرفه (سرفه خشک) نیز باشند.
آیا تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بی خطر است؟
بله تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بی خطر است و متخصصین زنان و زایمان آمریکا نیز استفاده از واکسن را توصیه می کند، بدون توجه به سه ماه بارداری ، همه زنانی که در فصل آنفولانزا باردار هستند تزریق آنفولانزا را انجام دهند. تزریق آنفولانزا در دوران بارداری می تواند شدت بیماری آنفولانزا در زنانی که باردار هستند نسبت به زنانی که باردار نیستند بیشتر است انجام واکسیناسیون آنفولانزا می توان کمی از بار استرس روانی کادر درمان را با مراجعه کمتر بکاهد.
با تزریق واکسن آنفولانزا، سیستم ایمنی بدن شروع به ساخت ماده ای محافظ علیه بیماری انفولانزا می کند که آنتی بادی نامیده میشود.البته این واکسن برای سرماخوردگی نیست و تزریق آن باعث نمی شود فرد دچار سرماخوردگی نشود. لازم به ذکر است هیچ یک از ترکیبات بکار رفته در واکسن نمی توانند آنفولانزا ایجاد کنند.واکسن آنفولانزا به صورت تک دوز عضلانی در عضله بازو (دلتوئید) تزریق می شود. در کودکان زیر 9 سال که هرگز واکسن آنفولانزا دریافت نکرده اند به دو نوبت واکسن نیاز دارند. فواصل بین دو نوبت4 هفته می باشد. در کودکان 6 ماه تا 3 سال بسته به نظر پزشک نصف دوز (0.25 میلی لیتر) تزریق می شود.
چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند؟
کودکان زیر 6 ماه
ابتلا به سندرم گیلن باره طی 8 هفته بعد از دریافت واکسن
افراد مبتلا به سندروم حاد مجاری تنفسی در پی تزریق قبل
افرادی که در تزریق قبلی خود دچار واکنش حساسیتی شده اند
حساسیت به هریک از اجزای واکسن حتی ترکیباتی که به مقدار بسیار کم در ساختار آن وجود دارند
افراد مبتلا به هر بیماری که منجر به عفونت یا تب بالا شده است؛ در این صورت میبایست تا زمان بهبود کامل ، تزریق واکسن را به تعویق بیندازند
منابع