آسم
آسم واژهای یونانی به معنای نفس نفس زدن است. آسم یک بیماری التهابی است که با التهاب مزمن سبب مسدود شدن راه هوایی شده و تنفس را مختل میکند و سبب به وجود آمدن مشکلات تنفسی میشود.
انواع آسم
آسم رامیتوان به ۴دسته زیر تقسیم کرد:
- آسم متناوب
- آسم پایدارخفیف
- آسم پایدارمتوسط
- آسم پایدار شدید
آسم متناوب به صورت دوره ای ایجاد شده و سپس رفع میشود ولی در آسم پایدار که میتواند به صورت خفیف،متوسط و یا شدید باشد معمولا افراد بیشتر دچار علائم آسم میشوند.
دلایل ابتلا به آسم
علت دقیق ابتلا به آسم دقیق مشخص نیست ولی متخصصان معتقدند ممکن است هم عوامل محیطی وهم عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی درابتلا به این بیماری نقش داشته باشند.
برخی از عوامل ابتلا به آسم عبارتند از:
آلرژی
آلرژی زمانی به وجود میآید که بدن فرد نسبت به یک ماده حساس میشود و ماده ای است که برای بدن بیضرر میباشد و به عنوان ماده مضر شناسایی میشود.
سیگارکشیدن
سیگارکشیدن با اثرگذاشتن روی مجاری تنفسی باعث سرفه و تنگی نفس و افزایش علائم آسم میشود. ژنتیک عامل یکی از موثرترین عوامل ابتلا به آسم است که پدر و مادر میتوانند آسم را به کودکان خود منتقل کنند، اگریکی از والدین مبتلا به آسم باشند احتمال ابتلا کودک ۲۵ درصد و اگر هر دو آنها به آسم مبتلا باشند احتمال ابتلا کودک به ۵۰ درصد میرسد.
ژنتیک
عامل ژنتیک یکی ازموثرترین عوامل ابتلا به آسم هست پدرومادر میتوانند آسم را به کودکان خود منتقل کنند، اگریکی از والدین مبتلا به آسم باشند احتمال ابتلا کودک ۲۵درصد و اگر هر دو آنها به آسم مبتلا باشنداحتمال ابتلا کودک به ۵۰ درصد میرسد.
چاقی
اضافه وزن سبب التهاب درراه هوایی میشود ولی در برخی افراد چاق علت بروز آسم ملتهب شدن مجاری تنفسی نیست، بلکه اضافه وزن سبب افزایش واکنش عضلات راههای هوایی شده و با افزایش واکنش سبب باریک شدن راههای هوایی و مختل شدن تنفس میشود.
بارداری
یکی از بیماریهای شایع در دوران بارداری ابتلا به آسم است.
عفونت
افرادی که دارای سابقه عفونتهای ویروسی هستند بیشتر به آسم مبتلا میشوند.
علائم آسم
- خستگی
- تنگی نفس
- خس خس کردن سینه
- سرفه کردن باخلط اندک
- احساس فشار درقفسه سینه
- مشکل درهنگام صحبت کردن
- مشکل درخواب ناشی از تنگی نفس
راه های درمان آسم
آسم قابل درمان نیست اما علائم آن قابل کنترل است وراههای زیادی برای کنترل علائم آن وجود دارد:
درمان با دارو
داروهایی که برای درمان آسم به کارمیروند به دودسته داروهای سریع الاثر و داروهای کنترل طولانی مدت آسم تقسیم میشوند:
داروهای سریع الاثر که به صورت روزانه مصرف می شوند و تاثیر آنها چند دقیقه بعد از مصرف نمایان میشود مهمترین داروها در کنترل آسم هستند، اسپری سالبوتامول یک نمونه از بتاآگونیستهای استنشاقی زود اثراست.
درمان با داروهای درازمدت روش درمانی موثری است که باید بیمار به صورت منظم آنها را مصرف کند که شامل کوتیکواستروئیدها استنشاقی است که ضدالتهاب هستند و برخی از آنها شامل فلوتیکازون، مومتازون، بکلومتازون و بودزوناید هستند که این داروها را معمولاچند روز تا چند هفته مصرف میکنند.
دسته دیگر مهارکنندههای لکوترین است که برخی از این داروها شامل مونتلوکاست، زیلتون وزافید لوکاست بوده و در عرض یک روز به کاهش علائم بیماری آسم کمک میکند.
درمانهای بیولوژیک آسم
زمانی از این درمان استفاده میشود که مصرف انواع داروها حتی در دوزهای بالا واستفاده از سایر دستگاهها پاسخگو نبوده و اومالیزوماب (آنتی بادی منوکلونال) میتواند برای ۵تا۶ مرحله مراقبت برای بیماران مبتلا به آسم پایدار مورد استفاده قرار بگیرد.
منابع: