سرماخوردگی
سرماخوردگی (common cold) با نامهای نازوفارنژیت (nasopharyngitis)، رینوفارنژیت (rhinopharyngitis) و زکام حاد (acute coryza) نیز شناخته میشود و بیماری واگیر داری است. سرماخوردگی از جمله بیماری هایی است که در ظاهر ساده به نظر می رسد. در سرماخوردگی گرفتگی بینی رایج است و امکان ایجاد علائم سینوزیتی و ترشحات غلیظ از بینی وجود دارد. این می تواند ناشی از هر یک از 200 ویروس مختلف باشد. اما ، راینوویروس ها بیشتر باعث سرماخوردگی می شوند. در واقع سرماخوردگی بعضیها به آبریزش بینی و کمی بدن درد خلاصه میشود و بیشتر از دو سه روز طول نمی کشد، اما کم نیستند افرادی که در طول بیماری با علائم شدیدتری مثل تب و لرز، گلودرد، سرفه های آزاردهنده و… دست و پنجه نرم میکنند و بیش از دو هفته با این مشکل مواجهند. سرماخوردگی معمولاً با خستگی ، عطسه و سردرد آغاز میشود و با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و تب ادامه مییابد و معمولاً هفت تا ده روز بعد برطرف میشود و برخی علائم ممکن است تا سه هفته طول بکشد. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن ممکن است به کاهش درد علائم سرماخوردگی کمک کنند.
سرماخوردگی واکسن ندارد. ویروسهای عامل بیماری میتوانند تا مدت زمانی طولانی در محیط فعال بمانند و ممکن است از دستان به چشمان و بینی که محل عفونت هستند، منتقل شوند. ویروس از طریق عطسه، سرفه و تماس با افراد یا اشیاء آلوده قابل انتقال به بدن انسان است یعنی سرماخوردگی خیلی راحت به دیگران سرایت میکند که غالباً از طریق قطرات معلق در هوا که توسط فرد بیمار به صورت سرفه یا عطسه میشود در هوا پخش میشود. سپس این قطرات توسط شخص دیگری استنشاق میشود. سرماخوردگی همچنین زمانی که فرد بیمار شما را لمس میکند یا سطحی (مانند دستگیره در) را که سپس لمس میکنید، منتقل میشود و افرادی که در رطوبت کم قرار دارند که باعث خشکی مجاری بینی می شود بیشتر در معرض ویروس های سرماخوردگی هستند.
شست وشوی مداوم دست ها، برنامه غذایی مناسب و سالم و مصرف همه گروه های غذایی و ویتامینها ، تماس نداشتن با بیماران سرماخورده ، تقویت سیستم ایمنی خود با مصرف خوراکی های حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین C، ورزش روزانه ، خواب کافی ، پوشش مناسب در هوای سرد و… تا حدودی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی موثر است.
علائم سرماخوردگی:
لرز
گلو درد
گوش درد
سرفه کردن
تراکم، شلوغی
عطسه کردن
تب با درجه پایین
عفونت گوش میانی
ناراحتی قفسه سینه
آبریزش یا گرفتگی بینی
حس وز وز در گوشها
مشکل در تنفس عمیق
قرمز شدن سفیدی چشمها
از دست دادن چشایی و بویایی
بدن درد خفیف یا سردرد خفیف
آبریزش و خروج اشک از چشمها
علائم سرماخوردگی در کودکان مشابه علائم بزرگسالان است اما ممکن است در برخی از کودکان علائم بیماری سرماخوردگی با عوارض گوارشی نیز خود را نشان دهد و ممکن است اسهال و استفراغ نیز در کودکان مشاهده شود. دل پیچه در کنار بی اشتهایی و عدم تمایل به خوردن غذا از جمله نشانههای گوارشی سرماخوردگی در کودکان است.
راههای درمان سرماخوردگی بسته به این که بیمار بزرگسال است یا کودک متفاوت میباشد.
عواملی که خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش میدهد:
سن:
نوزادان و کودکان خردسال بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی هستند، به خصوص اگر زمانی را در مراکز مراقبت از کودک بگذرانند.
سیستم ایمنی ضعیف شده:
داشتن یک بیماری مزمن یا سیستم ایمنی ضعیف شده خطر ابتلا را افزایش می دهد.
فصل:
هم کودکان و هم بزرگسالان در پاییز و زمستان بیشتر در معرض سرماخوردگی قرار دارد، اما ممکن است در هر فصل از سال نیز سرما بخورید.
سیگار کشیدن:
اگر سیگار می کشید یا در اطراف دود سیگار هستید ، احتمال سرماخوردگی وجود دارد.
اجتماع:
اگر در اطراف شلوغی هستید مانند مدرسه یا هواپیما، احتمالاً در معرض ویروس هایی قرار خواهید گرفت که باعث سرماخوردگی می شوند.
درمان خانگی سرماخوردگی:
عسل بخورید
استراحت کنید
مایعات مصرف کنید
از دستگاه بخور سرد استفاده کنید
سبزیجات، گیاهان و ادویهجات مصرف کنید
دمنوش های اکیناسه ، نعناع ، بابونه ، زنجبیل ، چای سبز برای سرماخوردگی مفید میباشد
اگر جزو افرادی هستید که معتقدید بیماری بعد از اتمام دوره و خود به خود درمان میشود در صورت ابتلا به سرماخوردگی به پزشک مراجعه نمی کنید و سخت در اشتباهید زیرا در صورتی که علائم سرماخوردگی بیشتر از چهار هفته ادامه پیدا کند زمینه سینوزیت مزمن فراهم خواهد شد. از طرفی ممکن است عوامل آلرژی زا، آسم، عفونت های باکتریایی، پولیپ بینی و اختلال ساختمانی بینی باعث عود سینوزیت مزمن شود.
علت سرفههای دوران سرماخوردگی میتواند به دلایل مختلفی باشد. در شایعترین حالت ممکن عفونت تنفسی دلیل این سرفهها میباشد. حساسیت و تحریک مجاری تنفسی نیز میتواند بهعنوان علت سرفه در سرماخوردگی نیز در نظر گرفته شود.
منابع